Maja ÖbergFrån utmattningssyndrom till egen företagare och författare

För några år sedan snurrade jag runt i en stress-karusell, som många av oss med barn, hus och jobb gör. Jag hade svårt att få vardagen att gå ihop, jag gjorde ett bra jobb och min arbetsgivare satsade på mig. Jag är driven, ärlig, ödmjuk, empatisk och har en stor ansvarskänsla. Jag hade höga krav på mig själv både på jobbet, som mamma och livet i stort och gjorde som så många andra: Jag bara körde på. Jag kände till risken för utmattningssyndrom, men jag trodde att jag hade kontroll. I maj 2015 sa kroppen stopp (efter att ropat ganska länge utan att jag lyssnat) och utmattningssyndromet var ett faktum.

Vägen tillbaka har varit utmanande och utvecklande. Idag mår jag mycket bättre men är inte helt återställd. Om man nu blir det – att leva så som jag gjorde förut är ingenting att sträva efter.

Vägen tillbaka har bland annat inneburit mycket vila, mindfulness, meditation och tid i naturen. Jag inser att dessa verktyg hade kunnat förebygga utmattningssyndrom om jag hade lärt mig de innan det gått så långt. Till exempel mindfulness hjälper till genom att man lär sig lyssna på sin kropp och därmed upptäcker stressen i tid och den rena återhämtning man får.

På fritiden har jag tidigare hållit i några meditationsgrupper, både för barn och vuxna. Och wow, vilket gensvar! Barn som lär sig slappna av och får lättare att somna. Vuxna som får mer lugn i arbetsdagen, lyssnar bättre på sin kropp och mediterar mer även hemma. Det har varit så roligt för mig att hålla dessa grupper. Och tänk om jag skulle kunna få jobba bara med det, det är väl för bra för att vara sant. Eller?

Nej, nu är det min verklighet och jag är vansinnigt stolt över Gröna Huset! Gröna Huset är ett företag vars vision är att alla barn, ungdomar och vuxna ska ha balans i sina liv.

Jag har gått en instruktörsutbildning i mindfulness, på Mindfulnesscenter, eftersom det verktyget är lätt att lära sig, alltid finns tillgängligt för oss och effekterna har studerats länge med positivt resultat. Efter det har jag även gått påbyggnadsutbildningarna ”Mindfulness på arbetsplasten” och ”Mindfulness i skolan”. När det gäller meditation har jag längre erfarenhet än så. Sen jag fick mitt första barn år 2007 har jag mediterat till och från, sen 2015 så gott som dagligen. Många upplever mig som lugn, trygg och närvarande på ett sätt som smittar av sig på omgivningen. Förutom att jag driver företaget är jag även författare och har gett ut Sveriges första bok om  mindfulness för barn, en dröm jag haft länge.

Min vision är att varje barn ska få lära sig mindfulness i förskolan, skolan eller hemma. Några minuters träning varje dag gör stor skillnad i deras liv nu och i framtiden. Vi kommer inte kunna åtgärda stressen i vårt samhälle över en natt. Därför behöver vi lära oss verktygen för att hantera den. Låt mig hjälpa er med för att förebygga att fler människor ska må dåligt av stressen.

Idag är jag en person som tar ansvar för mig själv och mitt mående, så att jag ska hålla både för min egen och för min familjs skull. Jag upplever balans i min dag även om jag förstås stöter på utmaningar ibland. Men jag är vaksam, snäll mot mig själv, upptäcker i tid och vill inte utsätta mig och de omkring mig för utmattningssyndrom igen.

Varma hälsningar,
Maja