Balans kommer inifrån, kost och tillskott

Första blogginlägget 2018 ägnar jag åt mat. Något som tar stor plats i mitt liv just nu. Läs mer så förstår du varför.

Balans kommer inifrån, det är ju mitt budskap. Som jag beskrivit tidigare så menar jag att vi har svaren inom oss om vad vi behöver för att få mer balans i livet. Kanske med lite hjälp av mindfulness kan vi nå dessa svar.

Men det skulle också kunna betyda att det vi äter påverkar oss inifrån. Men i detta fall är det snarare tvärtom, när vi är obalanserade i livet får vi även svårt med maten och magen. Nu ska jag i alla fall prova att få mer balans i kroppen och välmåendet genom kosten.

Några månader innan jag brände ut mig (alltså runt tre år sedan) märkte jag att jag mådde dåligt av kaffe, socker och gluten. Inte så att jag plötsligt blev allergisk, men jag mådde inte bra av det. Kände mig sjuk, svullen, matt, nästan förgiftad osv. Då förstod jag inte alls varför men idag förstår jag att det inte alls är konstigt.

Både socker, kaffe och gluten är en belastning för kroppen. Om vi mår bra klarar kroppen oftast att ta hand om det på ett bra sätt om det inte är för mycket i alla fall. Men när kroppen blir svagare eller överbelastad på grund av stress (eller något annat) så minskar marginalerna för att hantera dessa saker. Jag slutade äta dessa saker och mådde bättre men har även märkt att jag kunnat dricka kaffe i perioder jag mått bättre liksom fått sluta med flera saker under sämre perioder. En knepig balansgång… Jag vet även att om man levt med stress under längre tid, så som utmattning är, så får kroppen svårt att ta upp vissa vitaminer och mineraler samt att man gör av med de reserver man har. Därför har jag ätit vissa tillskott under rätt lång tid nu. Jag känner att det hjälpt mig men jag känner även att jag famlar i blindo…

Detta är en djungel som jag inte har för avsikt att reda ut, det finns mycket att läsa om det på nätet. Men jag har försökt få koll på det för min del med hjälp av en näringsterapeut.

För några veckor sedan gjorde jag en hårmineralanalys där man mäter de mineraler jag haft i kroppen de senaste veckorna. Där syntes en hel del obalanser, mest låga nivåer och några (alldeles för) höga. Det är inte bara viktigt hur mycket man har av något utan även hur mycket man har av vissa ämnen i förhållande till vissa andra. Riktig djungel alltså.

Näringsterapeuten som hjälper mig har satt ihop en meny av kosttillskott samt lagt om min kost helt och hållet. Under några veckor kommer jag äta bara grönsaker, ägg, fisk och fågel för att läka min obalanserade tarm för att sedan långsamt föra in ett livsmedel i taget.

Det känns jobbigt och skönt på samma gång. Jag har länge känt att jag behöver göra detta men dragit mig lite. Det finns ingen genväg och detta kräver tid och energi, vilket jag inte haft. Men nu har jag det.

Jag är på inget sätt någon expert på området, men jag kommer skriva om hur det går för mig här i bloggen, så du som är nyfiken kan följa mina förändringar, förbättringar och motgångar och kanske inspireras till att själv ta tag i kost, vitaminer och mineraler. För det gör så mycket för vår hälsa.

Passar även på att önska dig en härlig fortsättning på 2018! Låt oss tillsammans göra det till ett år där närvaron ökar och sprider sig.

Varma hälsningar
Maja Öberg

Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare som hjälper barn och vuxna att få mer balans i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.