”De ä bar å åk”

Förra veckan såg jag Gundes tv-program ”I huvudet på Gunde Svan” där han och Ingemar Stenmark hade fina samtal. Där berättade Ingemar om hur han tränade, förberedde sig, tänkte och sen, ”De ä bar å åk”.

Han var helt och fullt i nuet när han tävlade. Han analyserade inte snön så mycket, kollade isfläckar i backen och så vidare som många andra gjorde. Istället var hen helt och fullt i nuet. Han kom in i ett flow där han hela tiden körde på känsla. Känslan kom efter ett par sekunder i backen och blev han störd av något under loppet tog det en stund att hitta känslan igen. Likaså om han försökte tänka på att undvika en isfläck vid till exempel port 25, då kom han ur flowet och bromsade innan 25an för han hade inte koll längre. Men när han var kvar i flowet och körde på sin känsla vann han oftast över sina konkurrenter. Han hade koll på eventuella isfläckar genom sin känsla och anpassade körningen allt eftersom.

winter-52484_1920Hur fick han tillgång till denna känsla då? För honom var det extremt viktigt med balans. Han var ensam mycket före tävlingarna och gjorde få saker.

”Det va som lättare meditation” säger han själv om det.

Om vi är i balans och stillar våra tankar, då får vi tillgång till så mycket mer inom oss. Något som forskarna känner till men är ganska nya på. Vissa kallar det magkänsla, andra för inre vägledning, ytterligare andra kallar det för sjätte sinnet eller gud. Om vi tränar mindfulness blir vi också bättre på att hålla fokus och att hålla vår uppmärksamhet kvar under en längre tid. Vi får tillgång till vår ett bredare register inom oss att fatta beslut på och uppleva världen genom.

Det här är något som många elitidrottare (och konstnärer) har inom sig och även tränar upp för att ännu mer kunna få tillgång till detta.

Och varför bara elitidrottare? Vi kan väl också ge oss tillgång till dessa egenskaper? Hur vore det inte om vi bara kände när potatisen kokat klart eller inom oss visste när det skulle komma ny information som förändrar projektet på jobbet. Förresten har du nog känt på den känslan till exempel när du vet innan du kollat telefonen vem som ringer eller när du vaknar precis före väckarklockans larm drar igång. Det är vårt inre som har så mycket mer koll än hjärnan som vi då lyssnar på.

Mindfulnessträning ökar vårt fokus, vår förmåga att vara koncentrerade under längre tid och framförallt hjälper det oss att få den där balansen i livet som är en förutsättning för att kunna nå till vårt inre.

Varma hälsningar
Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör som hjälper barn och vuxna till mer balans i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.