Del 2. Kära fantastiska syster

Ta väl hand om dig

Kanske har du börjat att bli trött? Kanske mår du illa? Kanske snurrar tankarna ständigt? Kanske svävar du på moln? Kanske mår du toppen?

Detta blir din första uppgift i att lära känna och agera på din magkänsla.

Hur du än mår vill jag att du börjar lyssna inåt och verkligen uppmärksamma hur du mår. Och att du lyssnar på kroppens signaler. Och tar väl hand om dig själv.

Det är lätt att tro och känna att livet ska fortsätta som vanligt när vi väntar barn. Många jobbar på i samma takt och fortsätter i samma tempo som tidigare. Av samhället får man höra att ”det är ingen sjukdom att vara gravid”.

Och det är det inte, det är ett fullt naturligt tillstånd och sköter sig själv till största del. Det är fantastiskt! Men det är också en enorm sak som händer inom dig. Hela kroppen och sinnet ställer om sig och det händer massa saker som jag inte kan beskriva så nära, men helt klart är det att du och din kropp skapar en bebis. Och det tar energi och uppmärksamhet. Livet förändras för alltid på ett sätt som du inte riktigt vet, såklart dina tankar och ditt sinne är upptaget med det och inte lika fokuserat på jobb och annat. Och din kropp skapar detta mirakel, inte så konstigt att du inte mår som du brukar. I början är de ofta jobbigt innan kroppen vant sig. Mår du dåligt så kan jag trösta dig med att det brukar gå upp och ner, det är sällan jobbigt hela graviditeten.

Med detta sagt vill jag inte att du ska se dig som sjuk. Utan jag tänker att du kan se det som att du skapar något fantastiskt och att du behöver ge dig själv goda förutsättningar. Du behöver inte fortsätta i samma takt som innan. Det är tillåtet att vila mer, äta oftare, göra roliga och mysiga saker. Fylla på dig själv med saker som du mår bra av! Bada, läsa, fika med vänner eller vad nu du tycker om att göra.

Sov, vila och framförallt, ha inte dåligt samvete! Tro inte att allt ska vara som vanligt! Det är okej att det är annorlunda! Något magiskt sker inom dig, och även om din kropp skickar på massa extra energi så behöver du ta vara på den och lägga den på rätt saker.

Och är du dödstrött så betyder det vila.

Är du hungrig så behöver du fylla på med energi.

Och så vidare. Lyssna på kroppens signaler. Vad säger de dig? Gör det ont någonstans? Går det i så fall att justera? Mår du illa? Vad kan hjälpa? Känner du oro i magen? Kanske behöver du prata av dig om din oro. Och så vidare. Träna dig i att känna din kropp. På detta sätt kan du förebygga och acceptera en del krämpor och oro så de inte behöver bli så stora problem senare.

Det kommer även vara en av dina främsta tillgångar under förlossningen och även ditt föräldraskap och fortsatta liv. Så passa på att öva dig i det redan nu, lyssna på mindfulnessmeditationen Kroppskanning.

Puss och kram från storasyster

Detta är ett inlägg i serien ”Kära fantastiska syster”. Klicka på den kategorin för att se alla inlägg som hittils lagts ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.