Jag har precis genomgått en kurs som handlar om mindfulness och barn i förskola och skola hos Sveriges främsta utbildare på området, Mindfulnesscenter. Oj vad inspirerande! Och vad mycket vi kan göra! Vilken skillnad vi kan göra för barnen och även för pedagogerna genom att arbeta med mindfulness.
Genom att ha ett mindfult arbetssätt och en mindful miljö så skapar det en lugnare atmosfär, ökad koncentrationsförmåga, vänligare klimat och det ökar verkligen medvetenheten om sig själv. Allt detta gäller likväl barn som pedagoger. Det utvecklar relationerna och minskar stressen.
Illustration av Anna Klingbjer
Grundkoncept för införande av mindfulness i förskolan
I kurs jag gick fick jag bekräftat att min e-kurs för pedagoger verkligen är matnyttig. Den fokuserar på rätt saker, det vill säga lika mycket på pedagogen som går kursen som på barnen. Jag har fått lära mig mer om är lekfullheten i mindfulnessövandet och det känns jätteskoj!
Bäst resultat når man genom att hela personalgruppen är delaktig i detta. Mindfulnesscenters grundkoncept innebär en föreläsning, fem träffar för pedagoger med två veckors mellanrum och sen en halvdag där det är fullt fokus på hur man för in mindfulness med barnen. Ett koncept som går bra att anpassa efter era unika förutsättningar. Detta kan verka mycket, men det är en investering i personalens arbetsmiljö som lönar sig både i tid och pengar på sikt. Minskade sjukskrivningskostnader, ökat välmående och en smidigare vardag med mer tid för det pedagogiska istället för att ”släcka bränder”.
Nu är jag så sugen att komma ut och träffa er. Ring (073-9910134) eller mejla mig för att boka ett besök där jag får höra om era behov och vad ni skulle önska från en satsning på mindfulness så kan jag berätta mer och ta fram ett förslag anpassat till er. Eller boka mig på en inspirationsföreläsning som ett första steg.
Prova en mindful lek:
Att öva mindfulness kan vara lekfullt, som här i denna övning som tränar vår koncentrationsförmåga på ett härligt sätt!
Ta fram en (osynlig) hink med magiskt lim. Limma under era fötter och även barnen limmar under sina från sina (osynliga) hinkar. Nu sitter ni fast i golvet. Om något barn inte sitter fast behövs det mer lim.
Sen tar du ett instrument, maracas eller annat och ska spela i snabb och långsam takt om vartannat. Barnen och du ska röra er i takt med musiken men fötterna är fortfarande fast i golvet. Långsamt ibland och fortare ibland. Ibland stannar du upp instrumentet helt och då ska barnen stå blickstilla.
När barnen står stilla säger du saker som: ”hur känns det i kroppen just nu?”, ”andas du?” och så vidare. Gör de uppmärksamma på känslan i kroppen. Men bara korta stunder av detta stilla, fortsätt sen.
När ni känner er klara behöver du lösa upp det magiska limmet. Antingen så drar du upp tårna först med handen och sen hälarna. Eller så gör du en signal (som att klappa i händerna eller räkna till tre) och alla hoppar sig lösa.
Börja och avsluta gärna övningen med att alla blundar (om man vill) och tar tre djupa långsamma andetag.
Boka en föreläsning till nästa terminstart nu, innehållet är:
Varför mindfulness i förskolan?
Effekter för barn och pedagoger och koppling till läroplanen
Hur övar man med förskolebarn?
Vi provar några övningar tillsammans för att uppleva mindfulness
Lite reflektioner och tips för pedagoger som vill öva själva
Pris 5 000 kr exkl moms för ca 1,5 timme
Under sommaren kommer nyhetsbreven lite mer sporadiskt, så jag passar på att redan nu önska dig en fantastisk sommar! Ta vara på tiden, planera in roliga saker, men också tid att bara vara.
Varma hälsningar
Maja
Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare som brinner för att barnen i vårt samhälle ska få balans redan i unga år och därmed förebygga många av de stressrelaterade problem vi har i vårt samhälle idag.
Boken Pluttens mindfulness finns att köpa på Adlibris eller genom mig.
För vardaglig inspiration följ Gröna Huset på Facebook .
På hemsidan finns information om de tjänster Gröna Huset erbjuder samt vem Maja är. Där finns även bloggen med blandade reflektioner.
Gröna Husets nyhetsbrev kommer ungefär ut en gång i månaden. Hänger man med där får man veta det senaste om tjänster, erbjudanden och också inspiration och kunskap kring mindfulness.
Och detta nyhetsbrev ”Förskolans andningspaus” är för dig som jobbar i förskolan eller med små barn på annat sätt för inspiration just för er.