Kära fantastiska syster…

Jag kommer härmed påbörja en liten bloggserie med inlägg som jag skrev för några år sedan till min då gravida lillasyster. Jag hoppas texterna ska kunna va till glädje för fler gravida kvinnor. Om du klickar på kategori ”Kära fantastiska syster” så får du upp alla hittills upplagda inlägg.

Del 1. Kära fantastiska syster

Idag fick jag veta, den fantastiska nyheten, du väntar barn. Du min kära syster, bär ett litet, litet embryo, något som ska bli till en människa. Det mest magiska våra kroppar kan åstadkomma.

Det lyste om dig när du berättade. Din energi var enorm, den strålade ut, gick inte att hålla på plats inom dig. Smittade. Från och med detta plus på stickan så förändrades allt och kommer aldrig att kunna bli som förut. Dina tankar och känslor är för en lång tid framåt nu fästa på det lilla i din mage.

Så snart du börjar berätta för andra kommer du börja att få råd. Råd av mig, föräldrar, svärföräldrar, barnmorskan, vänner, släktingar, grannar, kollegor och så vidare. Även de som inte har barn kommer du att få råd av. Faktum är att vi alla har varit barn och vi alla har åsikter om vad som är bra och dåligt för barn. En del råd passar på vissa barn och andra passar på andra barn, men vad passar på ditt barn och i er familj? Många av råden kommer vara olika, även de som kommer från ”säkra källor”, vad nu det är.

I dessa små texter kommer du också få några råd, men ett av de kommer jag att återkomma till ofta. Lär känna och handla efter din magkänsla. Lär dig lita på den och våga agera.

Det är väldigt lätt att bli förvirrad bland alla råd, det är en ny situation för dig. Men trots det så har du alla svar inom dig. Du vet inom dig vad som är det bästa för dig och ditt barn. Ibland är det svårt att känna, men det går att öva upp. Ibland är det svårt att våga agera på den känslan om det innebär att man går emot normen eller andra råd. Men även detta går att öva upp.

Så, denna känslostorm av positiva och negativa känslor som du är i nu, tankar som far konstant och allt som ifrågasätts och ställs på sin spets… Låt det bara vara. Låt nu allt landa. Det kommer att bli bra. Du och din partner kommer att bli de absolut bästa föräldrarna till ert barn. Ni växer in i det. Lita på mig när jag säger det.

Puss och kram
Storasyster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.