Kvittenvägen 6D

Vi fick i uppgift att skriva några inledande kapitel till en pusseldeckare för barn. Det va en riktigt rolig uppgift. Annars skriver jag mycket på känsla men denna gång va det mer intellekt och logik. Jag har även försökt få in mer humor än jag tidigare skrivit. Jag fick precis tillbaka texten från min lärare med mycket fina kommentarer. Jiises vad det peppar skrivsjälvförtroendet! Så, eftersom jag inte kommer skriva vidare på denna eller skicka till förlag så lägger jag ut den här. Ni som är mina tidigare kollegor märker att jag tagit en del hyresgästorginal från åren på bostadsbolag : )
Hoppas du ska gilla deckaren. Vem du tror är den skyldige??


Kvartersvärden rusar ut ur porten och ser mot TantInga som står på sin balkong, redo att lämna över en lapp.

– Godmorgon TantInga, bara en lapp idag? säger han med glimten i ögat.

Kvartersvärden brukar oftast inte göra något åt TantIngas lappar, men han uppskattar ändå att få veta vad som sker i huset. Som när någon började slänga soppåsen med blandade sopor i pappersinsamlingen, bara för att den stod närmast, då tog det inte lång tid förrän TantInga visste vem det var och han kunde tala den stressade småbarnsfamiljen mitt emot TantInga tillrätta. Så visst, det va inte bara jobbigt med en gnällig tant i huset.

Kvartersvärden läser lappen han fick av TantInga, Papegojan har hållit mig vaken hela natten, det är verkligen på tiden att ni gör något åt detta! Annars behöver jag ta tag i detta själv. Hälsningar Kvittenvägen 6D, nedre botten till höger. Det sista hade hon inte behövt skriva, kvartersvärden känner igen TantIngas handstil. Och det brukar inte bli bra när hon tar tag i saker själv, grannsämjan i den här porten är inte den bästa. Ljuden i huset rör sig lätt genom ventilationssystemet, så kvartersvärden förstår att grannarna störs av papegojan. Han har tyvärr inte hunnit göra något åt det ännu men det står på hans att göra-lista.

En tom bur

Lite senare på eftermiddagen står TantInga på balkongen igen och rensar bort vissna pelargoner från blomlådan. I parken på gården leker Jesper, den enda lugna i familjen Karlsson som bor mittemot TantInga. De har också två livliga tvillingflickor, en skällig hund och två stressade föräldrar. Navid som bor två trappor ovanför TantInga kommer hem från jobbet, nickar vänligt till TantInga och försvinner upp i trapphuset. Jesper fortsätter gräva sina tunnlar i sanden. Han tycker om att göra bilvägar, med både broar och tunnlar. Han är riktigt skicklig. Trist bara att bilarnas hjul blir så dåliga när sanden fastnar i hjulhuset.

Plötsligt öppnas porten med en smäll. Jesper tittar upp och ser Navid lämna över en lapp till TantInga som läser hon läser högt.

– Någon har stulit min papegoja, hon är borta! Har du sett något konstigt idag?

Jesper tittar upp mot Navids köksfönster och ser den tomma buren med en tom pinne. Papegojan brukar titta ut genom fönstret och Jesper brukar titta tillbaka. Det känns nästan som att han känner papegojan. Men nu är den borta. TantInga skriver en lapp till Navid, läser upp texten och lämnar över lappen.

– Jag ska hjälpa dig att leta. Jag kan kontakta kvartersvärden också.

Navid går in i porten igen med sänkt huvud. Jesper går fram till TantInga.

– Jag vill hjälpa till att leta, säger han samtidigt som han ser en avbruten tulpan i rabatten nedanför TantIngas balkong.

– Oj, den har jag missat, vem har brutit av min tulpan? säger TantInga.

Alla är väldigt försiktiga med TantIngas tulpaner, så det har aldrig hänt förut, vem har varit så stressad att en tulpan har gått av?

Jesper och TantInga bestämmer dom sig för att förhöra alla i huset.

Grannarna

Dom börjar förstås högst upp till höger, hos Navid, för att kunna bilda sig en bättre bild av vad som hänt. Eftersom Navid är döv skriver de lappar till varandra. Navid som nu är lite lugnare skriver, I morse när jag gick till jobbet kl 7 gav jag Nettan mat som vanligt. Sen när jag kom hem kändes det annorlunda direkt, jag tänkte att det kanske va för att kvartersvärden skulle lämna en ny duschslang här idag, men sen när jag kom in i köket såg jag, min älskade papegoja va borta! Jag rusade direkt ner till er. Jesper nickar och går runt bordet och ser röda fläckar på den blommiga tapeten under buren. TantInga ser det också och skriver till Navid om han sett det förut? Nej, det måste vara från henne, skriver han och börjar snyfta. Jesper fotar av det röda på väggen och noterar tiden som Navid gick till jobbet. Han skriver även en notering om att kvartersvärden lämnat ny duschslang till Navid idag.

Jesper och TantInga går över till grannarna mitt emot, familjen Alegra. En tonåring med fint kammat hår och prydliga kläder öppnar dörren.

– Hej, nej, vi har inte sett eller hört något konstigt här idag, säger han.

Jesper ser att läxorna ligger utspridda på köksbordet och det är fint och lugnt här i lägenheten. Tänk om han också fick bo så lugnt.

– Och nej, vi störs inte av papegojan, mina föräldrar har köpt öronproppar, det hjälper fint, säger han.

– Tack för informationen och hälsa din familj att höra av sig till oss om de sett något, säger TantInga innan de går ner en trappa.

Under familjen Alegra bor Sten och Sigrid, Jesper ringer på dörrklockan.

– Kom in, säger Sten.

Dörren är olåst, Jesper och TantInga kliver in, ställer upp skorna på skohyllan och går ut i köket där Sigrid och Sten sitter och löser korsord medans en dam från hemtjänsten diskar.

– Har ni hört att Navids papegoja är stulen? säger Jesper samtidigt som hemstjänstdamen tappar en tekopp i golvet som går i tusen bitar.

Hon smiter iväg och hämtar sopskyffeln.

– Åh nej, vad förskräckligt, säger Sigrid och ser på sin man. Vem kan ha gjort något så hemskt?

– Ja, det är ju många här i huset som stör sig på papegojan, så att man vill bli av med papegojan kan man ju ändå förstå, men att stjäla den, det är ändå förbjudet, säger TantInga.

– Vi störs inte särskilt mycket, på natten tar vi bara ur våra hörapparater och på dagen är det trevligt att höra lite ljud omkring oss, som du och dina syskon Jesper, er hör vi också om dagarna, så trevlig så, svarar Sten.

-Åh, nu kom jag på ordet jag klurat på hela morgonen! Det är ju papegoja, säger Sigrid och skriver in det i korsordet.

När dom går över till Lisa och Kajsa mittemot funderar dom vidare.

– Verkade inte hemtjänstdamen lite stressad när vi började prata om papegojan? säger TantInga.

Jesper hinner inte tänka vidare på det, för nu öppnar Lisa långsamt dörren. Ögonen är mörka och Kajsa som sitter på armen är kladdig av mat. Lisa har inte sett något skumt i huset, enda skillnaden är att det varit lite tystare sen papegojan slutat låta och det har hon inget emot.

– Jag har bett kvartersvärden ta hand om papegojan, kanske han har gjort det? säger Lisa.

Nu sträckte sig mungiporna upp på Lisa, kanske kan dom få sova i natt nu, om papegojan är borta, tänker hon.

– Så fort Kajsa somnat på kvällen börjar papegojan att låta och då vaknar Kajsa igen och skriker. Ofta måste jag gå ut och gå med henne i vagnen för att hon ska sova ordentligt. När jag ska sova? Ja, det undrar jag med, säger Lisa.

Jesper tycker synd om Lisa, det verkar jobbigt att ha en bebis. TantInga verkar inte tycka synd om henne. “Har man skaffat sig barn så får man ta hand om dom”, brukar hon säga till Jespers mamma när hon klagar på att Jespers syskon far runt så fasligt mycket.

Lisa stänger dörren och Jesper ser en avbruten tulpan sitta fast i hjulet på Kajsas vagn som står i trapphuset. Jesper pekar på tulpanen så TantInga också ser den.

– Hon måste haft bråttom in sist hon kom hem om hon genade över rabatten, eller så är hon vinglig av trötthet.

Längst ner bor ju Jesper och där är det ingen som störs av papegojan, och ingen i hans familj har sett något skumt. Inte heller TantInga har uppmärksammat något mystiskt idag. Men Jesper kunde ändå inte låta bli att undra, så han frågar.

– TantInga, kan vi inte gå in till dig och skriva upp vad vi kommit fram till hittills?

– Nej, det går inte för sig, nu ska jag gå och vila. Vi får fortsätta lite senare, säger hon och går in till sig.

Nästa steg

Jesper går in till sig och sätter sig i garderoben och funderar igenom vad han fått fram hittills.

  • Familjen Alegra är alltid så trevliga och skötsamma, det skulle vara konstigt om det va de. Allt verkade normalt när vi pratade med tonåringen där.
  • Lisa säger själv att hon är glad att papegojan är borta. Hon kanske kan få sova då. Bruten tulpan under vagnen, verkar virrig eller stressad. Men ändå, var skulle hon kunna gömma en fågel?
  • Hemtjänstdamen hos Sten och Sigrid blev nervös och tappade en kopp när vi pratade om papegojan, men varför skulle hon vilja ta en papegoja?
  • TantInga själv har ju blivit väldigt störd av denna papegoja, men skulle hon gå så långt att göra något olagligt som att stjäla den? Känns ändå konstigt att jag inte fick komma in till henne.
  • Kvartersvärden som får alla klagomål till sig, kan det vara han? Han va dessutom hemma hos Navid tidigare idag och lämnade en duschslang.

Det får bli nästa steg bestämmer han sig för, att prata med kvartersvärden. Utan TantInga. När han sitter där och funderar hör han plötsligt papegojan låta genom ventilationsrören. Han får bege sig till kvartersvärden nu direkt. Även om kvartersvärden skulle vara oskyldig så har han koll på huset och ventilationssystemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.