Lek för ditt välbefinnandes skull <3 Och låt barnen visa vägen <3

Att leka, vara något annat än den jag är. I en påhittad miljö. Bara förs skojs skull. Ja, det kan vara roligt att leka, men är det bara för skojs skull? Det finns mycket forskning om lekens nytta. Här kommer mina egna tankar.

Leken är ett sätt att förstå världen. Liksom konsten. Jag känner att lek och konst är lite samma sak. Lek är liksom konst beroende av kreativitet och avsaknad av prestation. En fri känsla och tanke som kan följa med dit konsten eller leken tar dig. En nyfikenhet på vad som komma skall. Jag vill gärna säga att lek och konst inte har något syfte, men ofta hjälper de oss att förstå det svåra.

Resultatet kan bli roligt, jobbigt, fult, läskigt, vackert, knasigt osv. Varje gång är det något som sker inom dig och kommer igenom dig. Ofta ger det lärdom, förståelse, rikedom och en känsla av aha! Ibland berör det oss inte när vi ser på konst eller inte vill vara med i leken. Då har vi det inte inom oss just då, det finns liksom inget inom oss som svarar an. Eller så är det så självklart inom oss att vi inte är nyfikna på att lära mer om det. Det kan också vara så att vi har det inom oss och att vi inte vill kännas vid det. Då gräver vi ned det djupt inom oss för att inte gräva där igen.

Men tänk om lek och konst kan vara ett tryggt sätt att närma sig detta? Det nedgrävda, läskiga.
Kanske helt utan att tänka. Måla eller sjung något ur dig. Va i känslan utan analys. Låt det vara och ta plats. Det gör faktiskt att det självt kommer upp, förändras, löses upp. Riktigt tunga och svåra saker kanske behöver mer tid på sig. Men upp kommer det. Konst och lek är viktiga för oss. För barnen är det naturligt. För oss vuxna är det ofta bortglömt. Kraften i det.

Tänk om vi kan plocka upp den igen? Kraften i lek och konst. Ta hjälp av den.
Inte för att bli konstnärer eller lektanter. Nej, för vårt egna läkandes skull. För vårt egna välbefinnandes skull. För vår egna förnöjsamhets skull.

Lek med dig själv när du gör något tråkigt. Lek med orden. Lek med de du har omkring dig. Skapa utifrån ditt hjärta.
Och du, låt barnen visa vägen.

Varma hälsningar
Maja Öberg

Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.