När var du själv med dig själv sist?

Idag när jag låg på massagebänken hörde jag en kund i båset bredvid mig som sa att han aldrig kommer ner i denna djupa avslappning hemma. Han upplevde det så välbehövligt.

Vila och avslappning. Utrymme för reflektion. Det är då vi utvecklas, löser problem, återhämtar oss. Det är bara massa ord. Men viktiga ord. Kan du ta det till dig? Vi behöver vila och avslappning för vår egen utvecklings och återhämtnings skull. Utan de viktiga utrymmena av tråkighet och ingenting så utvecklas vi inte. Vi mår inte bra. Vi får mindre marginaler för stress. Och så vidare. Jag är rädd att all tid vid skärmar både för oss vuxna och för barnen gör att vi aldrig har tråkigt. Vi vilar inte vår hjärna tillräckligt.

(Det här med att barn ska ha tråkigt är ett helt eget kapitel, det är bland annat då de utvecklar sin kreativitet och sitt tålamod… Och de barn med bra tålamod lyckas faktiskt bättre senare i livet…)

Vet ni att utmattningssyndrom ökar lavinartat! Särskilt bland unga. Vilka förebilder är vi? Vad lär vi de unga? Belöningarna vi får varje gång vi håller på med telefonen/plattan/spelet gör oss fysiskt beroende likt vilket drogmissbruk som helst. Till slut tar vi upp telefonen ur fickan utan att vi tänker på det, ibland mitt i ett pågående samtal med någon. Vi tar in så mycket information att en dator hade kraschat efter några få dagar.

Jag tycket inte om att skriva om farliga saker, pekpinnar och så vidare. Utan mer fokusera på lösningarna. Men ibland behöver vi få (ta) reda på sanningen. Kunskap ger oss makt att förändra.

När rökningen var som vanligast förr om åren visste man inte hur farligt det var. Jag tror det kommer bli lika med alla dessa skärmar. Vi behöver hitta förhållningsregler kring detta. För vår egen skull och för de som kommer efter. Vi kan inte ha en hel generation som blir hjärntrötta och utmattade på grund av tekniken. Men det är dit vi nu är påväg.

Det finns väldigt lite forskning på barn och skärmar men den som finns visar följande.
-Barn under 2 år mår inte bra av att sitta vid skärmar alls.
-Barn över 2 år och långt upp i åldrarna har utvecklingsfördel av skärmar upp till en timme per dag. Mer än det är negativt för hjärnans utveckling. Deras omogna hjärnor klarar inte av att sortera och ta in alla dessa intryck. Det gäller även så kallade pedagogiska program och appar.

Och för oss vuxna är skärmarna i sig kanske inte jättefarliga, men när vi sitter flera timmar om dagen framför de, vad är det som försvinner? Samtal i familjen? Promenaden? Den lagade maten? Den tråkiga stunden då vi faktiskt tar fram pennorna och ritar med barnen? Eller något annat vi mår bra av.

Och för att komma tillbaka till början av inlägget, han på massagebänken som aldrig kunde varva ner hemma. Undrar varför… Att sitta framför en skärm i soffan är inte vila. På massagebänken är du själv med dina tankar i en timme. Kanske vi behöver mer av den tiden……..

Vill du ha hjälp att komma ner i djup avslappning, boka gärna en healingstund hos mig, läs mer längst ner i denna länk.

Du ska få en uppgift. Utforska med lite nyfikenhet vad just du blir sådär djupt avslappnad av. Berätta gärna i kommentarerna vad du kom fram till.

Varma hälsningar
Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör som sprider frön till balans, för barn och vuxna.

För vardaglig inspiration till balans, ”gilla” Gröna Husets Facebooksida.
Inspiration kring mindfulness i förskolan, skriv upp dig på nyhetsbrevet ”Förskolans andningspaus”:
För månatlig kunskap, inspiration och erbjudanden kring balans, skriv upp dig på Gröna Husets nyhetsbrev.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.