Är inte du själv en del av världen?

”Om någon slår dig med en käpp blir du inte arg på käppen eller handen som håller i den utan på handens ägare. Men ser du lite närmare på saken kan du inte hitta någon tillfredsställande grundorsak eller plats för din vrede ens hos angriparen, som bokstavligt talat inte vet vad han gör och därför just nu inte är vid sina sinnens fulla bruk. Var ska du då lägga skulden och vem ska du straffa? Ska du rikta din vrede mot angriparens föräldrar för den eventuella misshandel de utsatte honom för när han var liten och försvarslös? Eller mot världen för dess likgiltighet? Men vad är då världen? Är du inte själv en del av världen?”

Ur boken ”Vart du är går är du där” av Jon Kabat-Zinn

hand-588982_1920Till detta vill jag tillägga:

Det du gör mot andra, gör du också mot dig själv.

Om du i situationen ovan istället säger något vänligt eller inget alls och bara går vidare så sker ingen större skada på dig. Om du agerar med att bli arg på den andra så är det i dig dessa känslor finns och kommer finnas kvar under dagen och även spilla över på dina kommande upplevelser.

Jag menar inte att man ska trycka undan ilska om det kommer, men man kan känna den och låta den passera utan att agera på den. Man kan också öva sig i mindfulness regelbundet, för det leder till att det område som styr ilska, oro, vanmakt, osv. minskar vilket leder till att inte lika många saker triggar igång oss.

Varma hälsningar
Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör som hjälper barn och vuxna till mer balans i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.