Behöver forskningen bevisa allt innan vi litar på det?

Vi har i många år vetat att fysisk aktivitet gör oss friskare på många olika sätt. Många av våra tidigare välfärdssjukdomar berodde på för lite rörelse. Det blev ju så när vi slutade ha så fysiska arbeten. Träning var för de som sportade och var intresserade av det. Från början fanns det inte jättemycket forskning som bevisade rörelsens betydelse för hälsan, det var mer erfarenheter, visdom och sunt förnuft som gjorde att en del ändå tränade för hälsans skull. Utan att ha starka bevis. När man sedan forskat på området har man lätt kunnat bevisa att fysisk aktivitet gynnar vår hälsa. Sista åren tycket jag att man i alla sammanhang möter människor som motionerar för sin hälsas skull. Jag skulle säga att det är vanligt.

Min känsla säger att det är ungefär samma sak nu med den psykiska hälsan. Samhällets utveckling ger oss idag så mycket intryck, krav och förväntningar och dagens välfärdssjukdom i Sverige är snarare psykiska sjukdomar än fysiska. Utmattningssyndrom, akut stressreaktion, depressioner och annat. Enligt försäkringskassan har sjukskrivningar p.g.a. psykiska sjukdomar gått om fysiska sjukdomar.

Det gör att många av oss aktivt lägger in återhämtning för hjärnan i våra liv. Det som många vetat i tusentals år är att meditation, aktiv vila och återhämtning gynnar både vår fysiska likväl som psykiska hälsa. Det vet många tack vare sunt förnuft, visdom och erfarenheter. Den forskning som finns (och det är mycket) bevisar dessa positiva effekter och det är därför mindfulness, yoga och andra sätt att återhämta oss är på frammarsch så mycket nu. Vi behöver det för att få balans i våra liv, kroppar och själar. För att klara av det ökade tempot. För att klara av alla intryck.

Just nu pågår en långtidsstudie som ska följa svenska skolelever under 10 år för att se hur effekterna håller i sig över tid. Vi behöver stora och långa studier för att få in det i samhället (även om det är på god väg och finns redan nu på flera håll inom både vård, skola och arbetsplatser). Men du behöver inte vänta på att forskningen är ännu mer övertygande, du kan ta till dig detta redan nu för att få mer balans i just ditt liv.

Är du nyfiken på forskning, här finns en hel del svensk forskning.

Här finns gratis mindfulnessövningar att prova.

Kanske denna sommar kan bli startskottet för det?

Inom kort kommer jag publicera höstens kurser för dig som bor i närheten, håll utkik på Facebook.

Och du, lämna gärna en kommentar. Hur ser du till att du får återhämtning och balans?

Jag önskar dig fina, härliga sommardagar!

Varma hälsningar
Maja

Författare och mindfulnessinstruktör

Gröna Husets hemsida
Facebooksida
Skriv upp dig på nyhetsbrevet
Gratis mindfulnessövningar
Övning att göra i förskolan med barnen
Gröna Husets youtubekanal
Mindfulnesspodden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.