Intention

En viktig del när vi gör mindfulnessmeditationer är vår intention. Innan vi mediterar väljer vi en intention och det kan till exempel vara ”jag vill bli lugn”, ”jag vill minska min oro”, ”jag vill va mindre dömande mot mig själv”, ”jag vill få energi” och så vidare.

Detta ger meditationen och övandet en riktning och det får även påverkan på hur vi upplever övningen och effekterna av den. Det är viktigt att man väljer en intention och sen släpper den, den ligger bara där i bakgrunden utan att vi tänker på den.

Denna del av mindfulnessövning är en av de bitar som tagit längst tid för mig att förstå och faktiskt göra. Jag kunde förstå att det är av vikt, om inte annat för att det får oss att reflektera över vad vi behöver. Men eftersom det är svårt att förstå hur det fungerar så har jag haft svårt att ta till mig det och göra det.

På senare tid har jag dock fått uppleva några saker som verkligen fått mig att inse vikten av att sätta en intention och hur det fungerar.

Första exemplet:
När jag yogar blir vi uppmanade att sätta en intention för passet. Ofta väljer jag något som att ”släppa på spänningar”, ”vara närvarande i andetaget” eller så. Men för ett tag sedan valde jag intentionen ”att känna det starka och friska i mig” vilket gav en helt annan upplevelse av yogapasset! Jag kände och uppmärksammade när jag var stark och inte fick ont i någon led eller så. Det blev en stor skillnad i upplevelse.

Andra exemplet:
Detta gäller när någon annan sätter en intention. Jag deltog i en guidad visualisering (det är som en meditation fast man ska föreställa sig olika saker) där vi skulle föreställa oss att vi gick på en väg och kom fram till ett hus. Vi skulle se på huset, i huset och föreställa oss detta hur ur flera olika synvinklar. Efter visualiseringen ritade vi upp våra hus.

Det hus som kom till mig va inte alls ett min fantasi skulle föreställa sig om jag bara skulle tänka på ett hus. Hon som ledde övningen hade intentionen att vi skulle se ett hus som speglar oss själva. Det stämde så bra överens när vi sedan reflekterade över övningen och vad de olika sakerna stod för. Om hon inte hade haft denna intention hade våra hus sett annorlunda ut. Om hon hade haft intentionen att vi skulle möta vårt drömhus hade det varit det som dök upp i visualiseringen.

Jag förstår hur det går till nu (tror jag). Allt vi tänker och känner är energi. Precis som wifi är trådlös och osynlig så finns är denna energi lika verklig. All denna energi utstrålar vi mer eller mindre och människor omkring oss är olika känslig för att ta in denna energi från andra.

När vi sätter en egen intention för mindfulnessövandet så ger det oss faktiska förändringar i våra upplevelser och vår utveckling.

Prova att sätt intention för andra saker i livet och se vad som händer. Prova med lite nyfikenhet och glädje. Ha inte så höga förväntningar, utan prova bara.

Får du tankar eller frågor när du läser detta? Ställ de, jag vill gärna beskriva vidare hur det är för mig om något känns oklart.

Min intention med detta brev är att väcka nyfikenhet hos dig.

Ps, det är inte så att jag förstår allt annat, i andra fall kan jag släppa tanken om att försöka förstå och bara göra och känna det jag mår bra av. Ds.

Varma hälsningar
Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare som brinner för att sprida balans till barn och vuxna.

https://gronahuset.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.