Mindfullätning på förskolan

En förskola i Lund som jobbar mycket med mindfulness tillsammans med främst barnen men också de vuxna har väldigt positiva upplevelser av att äta mindfull.

Barnen älskar stunden då de äter under tystnad. De inleder lunchen 3-4 dagar i veckan med 5-10 minuters tystnad. När alla barn fått sin mat ringer en pedagog i en klocka då det ska vara tyst och när hon ringer nästa gång är det fritt fram för de som vill att prata med låga röster.

child-eating-881200_1280

I början var det lite svårt men förvånansvärt snabbt fungerade det bra och barnen kom att uppskatta det och även efterfråga det de dagar de inte gjorde såhär.

När pedagogerna sedan pratar med barnen om mindfulnessätning så trodde barnen först att det var för att de skulle vara tysta, men har sedan själva kommit på andra positiva effekter, som att de lättare kunde bli lugna, njuta mer av maten, smaka, lukta och äta lite långsammare. Och att de lättare kände när de blev mätta.

Vid ett föräldrarmöte fick pedagogerna veta att några barn infört detta hemma också och föräldrarna tyckte det va mycket positivt.

Jag älskar att höra om dessa exempel om hur lätt barnen tar till sig att vara närvarande i det som är och dessutom sprider det vidare omkring sig.

Varma hälsningar

Maja Öberg
Diplomerad mindfulnessinstruktör som brinner för att hjälpa barn och vuxna till mer balans i livet.

Skriv upp dig på mitt nyhetsbrev för mer inspiration. Följ denna länk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.