Såhär förbättrar vi för världen, varandra och oss själva

Jag vet, stora ord! Men lösningen finner du här.

Vi behöver vara snälla mot vår planet!
Vi behöver vara snälla mot varandra!
Vi behöver vara snälla mot oss själva!

Alla dessa saker hänger ihop och det börjar med dig, dig, dig och mig. Läs vidare för att se hur.

Vi förstör faktiskt planeten jorden

Ja, vårt sätt att leva förstör planeten. Både för oss själva, våra barn och kommande generationer. Det vet vi liksom. Vi vet även vad vi behöver göra, flyga mindre, äta mindre kött, konsumera mindre, osv.

Varför konsumerar vi, reser långväga, äter kött? Mycket för att döva oss. Ge oss tillfällig tillfredsställelse. Observera ordet tillfällig. Vi behöver alltså fylla på hela tiden.

Vi kan lätt sluta med dessa saker och ändå överleva. Till och med må bättre! Både fysiskt och psykiskt. Både till kropp och själ.

Varför gör vi det då inte? Vi ger oss själva snabba belöningar i form av mat, upplevelser, shopping (och nätkasinon, alkohol, socker, mm) eftersom vi försöker fylla ett tomrum inom oss. Mer om det tomrummet längre ner.

(En parentes om konsumtion och ekonomi

Konsumtion har även en annan sida. Om vi inte handlar hysteriskt mycket i onödan får vi inte in tillräckligt med pengar i våra ekonomiska system, inklusive välfärdssystemet. Det har jag hört från politiker från olika håll. På den saken har jag två svar.

1. Vi kanske behöver nya system. Och för att nya ska kunna växa fram behöver de gamla lämna plats åt de nya. Först… Läskigt, ja! Men vad är alternativet? Det är ju inte toppklass på vård och skola idag direkt. Unga som stressar i skolan drabbas av utmattning, vården som inte kan ta hand om alla utmattade. Ett arbetsliv som gör oss sjuka. Förändringarna behöver tvingas fram.

2. Vi kan fortsätta konsumera. Mindre, ja! Och annorlunda, ja! Konsumera en mindfulnesskurs till dig och du kommer må bättre längre än bara den dagen. Nejdå, skämt och sido, inte bara mindfulness. Men konsumera tjänster som ökar ditt välmående. Retreat, yoga, hälsosam mat osv. Och konsumera begagnat. Med tanke på hur mycket vi konsumerar idag så kommer vi ha en begagnatmarknad som räcker i många många år. Och en rolig utmatning är att se hur lite man faktiskt klarar sig med! Och sist, konsumera ekologiskt, det finns redan, lite dyrt, ja, men du kan köpa mindre istället och låta de hålla längre. En tröja på hm får ju noppor bara av att hänga på en galge.)

Hur är vi mot varandra?

 

Metoo har dragit igång något nytt på jorden just nu. Eller något gammalt som äntligen får mer utrymme. Överallt synliggörs orättvisorna på ett nytt sätt. Orättvisor som inte går att acceptera längre. Förändringar verkar ske lättare nu. Unga kvinnor och män ser detta som självklart så på detta område är jag inte orolig, det sker massor just nu och kommer att fortsätta göra.

Detta ger ringar på vattnet till hur vi behandlar varandra inom andra områden.

Oss själva då. Hur är vi mot oss själva?

Vi vet att bra kost, motion, ett positivt förhållningssätt ger oss ett friskare, lyckligare och längre liv. Vi vet att socker, rött kött och stress är farligt för oss. Vi vet att vi behöver återhämtning och balans för att må bra.

Varför gör vi då inte dessa förändringar?

Även dessa saker försöker fylla detta tomrum inom oss jag nämnde tidigare.

Ibland är det stora förändringar som behöver ske och då finns förstås ett motstånd, och det kan vara stort. Mycket förnekelse finns också. Och rädslor. Brits på tilltro till sin egen förmåga och möjlighet att påverka. Och säkert massa annat.

Såhär ser lösningen ut

Att få syn på tomrummet inom sig och inse att man kan fylla det själv är lösningen.

Att lära känna sig själv i grunden. Inte bara ”jag gillar att måla och va i skogen” utan mera uppleva upplevelsen av sig själv i stillhet. Få en känsla av sin egen kärna. Att lära känna sig själv i grunden på det sättet gör oss ofta förundrade över livets magi. Vi ser vår egen storhet, vi börjar tycka om oss själva, ta bättre hand om oss själva, tycka att vi är värda mer! När vi får syn på vår egen kärna och börjar ta hand om den krymper tomrummet.

När vi är så snälla mot oss själva och gör de förändringar vi mår bra av blir det självklart att göra detsamma för andra. Den framför mig är lika värdefull och fantastisk som jag. Den framför mig vill må lika bra som jag. Såklart är jag snäll mot den!

När jag är snäll mot mig själv och andra blir det också mer naturligt att ta hand om vår planet. Det är liksom helt galet att förstöra planeten medvetet bara för att få en till tröja, sola och bada i ett annat land eller för att vi inte orkar källsortera. Det är lika galet att djur ska få lida i trånga och farliga miljöer bara för att jag ska få billig mat.

Om man är i kontakt med sin egen kärna är man också i kontakt med andra. Och med naturen. Då känner man också att det man gör mot andra, gör man mot sig själv. Det gör det mycket svårare att blunda och bara köra på.

Jag tror vi tappat den kontakten med vårt inre. Jag tror det är därför det ser ut som det gör. Jag tror också det är därför det är påväg att bli bättre nu, för fler och fler tar upp kontakten med sitt inre igen. Det är fantastiskt att se!

Varma hälsningar

Maja Öberg

Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare som brinner för att skapa mer balans inom och omkring barn och vuxna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.