Vem styr oss?

I förra veckan var jag på en föreläsning som handlade om digitala produkter. Typ utveckla mina e-kurser tänkte jag. Men icke…

Det handlade om gamification. Något som utvecklare och stora företag använder sig av för att trigga vårt belöningssystem precis som i spel. Ni vet hur belöningssystemet triggas av ”likes” på facebook, hur vi kan samla poäng i butiker, få virtuella belöningar när vi springer och dessutom sociala belöningar när vi delar löprundan på facebook. Och så vidare, och så vidare… Det läggs miljarder på att styra oss på dessa sätt.

Vår hjärna är så upptagen av alla yttre intryck att de som vill sälja oss något behöver nå igenom bruset från facebook, instagram mm. Det gör de med hjälp av gamification. Det går att använda för gott (som de säger när de påminner oss om att röra på axlarna en gång i timmen) eller för mindre gott.

Till och med kan de påminna oss att djupandas med jämna mellanrum.

Frågan är om vi mår bättre av att djupandas på beställning. Eller röra på oss för att tekniken säger det. Helt utan kontakt med kroppen, egentligen.

På detta sätt når vårt inre aldrig igenom. Vi får aldrig upptäcka våra egna tankar, känslor eller hur kroppen känns. För vi är så upptagna av alla impulser som kommer utifrån.

2008 kom iPhonen och efter det började vi gå runt med hela världen i vår ficka. Något hände då. Det är inte länge sen. Vi vet inte hur det kommer att påverka oss.

Han som föreläste säger att detta är framtiden. Allt kommer styras av gamification. För att få oss att göra något överhuvudtaget. Någon i publiken sa något om den förlorade generationen.

Jag är beredd att hålla med.

Vad är det för liv? När vi inte upplever oss själva. Vi vet inte vad vi själva vill. Vad vi känner. Vad vi tänker. Vi bara styrs utifrån.

Vi har barn idag med reaktioner som stridspiloter för de är så mycket i dessa snabba reaktioner och belöningar. Men vad är baksidan? På sikt?

Vad blir motreaktionen?

Mindfulness är något som ökar idag, både i skolan och inom vården. Samtidigt kommer även gamification in i skolan genom appar som belönar eleverna att gå vidare till nästa nivå och inom kort i vården också.

Vad händer inom dig när du läser detta? Vilka tankar och känslor får du? Skriv gärna en kommentar nedan.

Varma hälsningar
Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.