Behöver barnen hjälp att bli kreativa?

Nja, kanske inte. Men de kan behöva hjälp att bibehålla kreativiteten. Att vara kreativ är ett sårbart och känslosamt tillstånd där stress, kommentarer eller annat lätt kan störa. Vill det sig riktigt illa kan kreativiteten dödas till den grad att personen ifråga upplever sig inte vara kreativ alls som äldre barn eller vuxen.

 

Att öva mindfulness ökar kreativiteten bland vuxna. Jag tror det är för att vi kommer närmare oss själva. Vi lär känna oss själva på ett djupare plan när vi övat mindfuless ett tag och för min egen del känner jag det som att jag kom i kontakt med kärnan inom mig.

Pluttens mindfulness

Jag har skrivit en del genom åren och försökt skriva barnböcker. Inget som förlagen har nappat på. Förrän jag började öva mindfulness lite mer. Jag kommer under våren att ge ut Sveriges första mindfulnessbok för barn Pluttens mindfulness på Kloster förlag. När jag skrev den hade jag känslan av att det kom från ett annat djup i mig än det jag skrivit förr om åren. Vill du förbeställa boken kan du göra det genom att svara på detta mejl. Annars finns den i nätbokhandeln från maj/juni.

Utforska gärna närvaro och kreativitet genom denna övning med barnen

Be barnen blunda. Fråga de vad de ser bakom sina stängda ögon (säg att de kan svara tyst inom sig). Några färger? Några former? Några mönster? Några figurer? Vad som helst. Efter någon minut när det känns klart så ber du barnen måla det dom såg för sitt inre.

Det är viktigt att inte alls värdera vad barnen säger eller målar. Inte säga att det är fint eller så. Bara återge vad du ser och kanske ställa frågor.

Med detta önskar jag dig en fortsatt fin vecka och att du tar väl hand om dig!
Varma hälsningar Maja


Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare som brinner för att barnen i vårt samhälle ska få balans redan i unga år och därmed förebygga många av de stressrelaterade problem vi har i vårt samhälle idag.

 

Vill du också ha dessa nyhetsbrev med inspiration kring mindfulness i förskolan direkt i mejlboxen så anmäl dig här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.