Jag känner mig ljusblå

En stor del av att öva mindfulness är att lära sig mer om sina känslor. Att känna igen de, kunna beskriva de, lära sig att de förändras, samspelet med tankarna och så vidare.

Om du vill hjälpa barnen att komma i kontakt med sina känslor kan denna övning vara bra.

När ni sitter tillsammans, några eller alla barn så be barnen känna efter hur de känner sig inombords just nu. Berätta för barnen att de kan beskriva sin känsla i en färg, t.ex., idag känner jag mig orange. Eller så kan de beskriva känslan i väder, t.ex., jag känner mig solig. Eller genom ett djur, t.ex., jag känner mig som en björn. Ge även alternativet att beskriva det som en vanlig känsla, som t.ex. glad.

Du kan införa ett eller två olika sätt per gång ni provar detta.

Bedöm inte När barnen svarar så bedöm inte det som kommer ut. Det är inte bättre att känna sig glad än svart. Det behöver inte heller vara jobbigare att känna sig som regn än som sol. Visa aktivt att alla upplevelser och känslor är okej. Berätta gärna hur din känsla är.

Har man gjort detta ett tag kan man även be barnen peka på kroppen vart känslan sitter.

Om ni gör detta varje dag, kanske vid samlingen så lär sig barnet regelbundet att känna efter inombords, hur det känns just idag. De lär sig också att vi alla känner olika och att barnet själv känner olika från dag till dag. Det stärker också självkänslan eftersom ni andra är nyfikna på hur barnet faktiskt känner sig idag.

Något för dig att öva på? Och du, är du bra på att upptäcka och beskriva dina egna känslor? Om inte, det är aldrig för sent att börja öva. Gör det varje dag du kommer till jobbet och varje dag du går hem. Hur är din känsla just nu när du kliver över tröskeln?

EFTERLYSNING

Jag skulle vilja komma till någon av er för att genomföra ett par mindfulnessövningar med barnen som jag kan filma och använda i undervisning sen. Jag vet att det är känsligt att filma barn men att hos vissa av er har föräldrarna gett sitt tillstånd till det. Om det inte går med en hel grupp så kanske med några barn i alla fall.

Hör av dig om den möjligheten finns hos er, det behöver vara i eller i närheten av Stockholm (Uppsala, Enköping, Eskilstuna och Norrtälje går också bra).

Som tack för hjälpen får ni en plats på min e-kurs ”Lugn och ro i förskolan” samt boken Pluttens mindfulness när den kommer ut i maj. Ring 073-9910134 eller mejla mig för att prata vidare om det! Varmt tack på förhand!

Lycka till med utforskandet av känslor bland barnen, och skriv gärna till mig och berätta hur det går. Antingen på min Facebooksida eller i ett mejl till mig.

Varma hälsningar
Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare som brinner för att barnen i vårt samhälle ska få balans redan i unga år och därmed förebygga många av de stressrelaterade problem vi har i vårt samhälle idag.

2 svar på ”Jag känner mig ljusblå

  1. Catarina

    Vilket viktigt arbete du gör Maja!! Jättebra tips att låta barnen prata om sina känslor i form av något konkret! Jag ser såå fram emot din bok.
    Kram Catarina

  2. Maja Öberg Inläggsförfattare

    Tack Catarina! Ja, jag tror barnen kan få mycket hjälp av att upptäcka sina känslor.
    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.