Mörkret kryper på

Tända ljus både vid frukost och på kvällen. Mörkret kryper på.
I skogen vid skymning lyser månen klart. Mörkret kryper på.
I samtal om det svåra i livet. Mörkret kryper på.
I ljusen, månen och samtalen finns ljuset.
Fånga ljuset och låt det finnas med mörkret.
Samtidigt.
Inget ljus utan mörker.

Samtal om det svåra i livet

Att mindfulness kan minska stress, förbättra sömn och öka självkännedom och självkänsla, det vet vi. Men jag upptäcker fortfarande nya saker som jag förbättras inom tack vare (bland annat) mindfulness. Den här gången, att möta det svåra hos andra (och mig själv).

Jag märker att fler människor kan prata med mig om det svåra i livet. Och att jag själv vågar fråga och prata om det svåra mycket mer öppet nu. Det är fint tycker jag. Jag förstår inte vad andra upplever och går igenom, men genom samtal får jag ändå en liten inblick i deras mörka. Jag kan ana. Jag kan få ta del av deras visdom och lärdomar av det mörka. Det kan förbereda mig något för mitt mörka.

Jag kan ibland känna igen mig och vi kan tillsammans skapa känslan av att inte vara ensam med det svåra.

Även om många skulle vilja ha svåra perioder ogjorda trots alla lärdomar de fått med sig vill jag uppehålla mig vid lärdomarna. Vi har inte valet, livet är svårt ibland. Och för vissa, mycket svårt. Men sällan är det bara svart eller vitt. Ljust eller mörkt. Ofta finns skrattet i mörkret. Lärdomar och visdom i det svarta. Och med de lärdomarna kan vi ibland, leva ett ljusare liv än innan. Och även sprida det till andra. Jag tycker mindfulness har hjälpt mig att se det ljusa i det mörka.
När jag får förtroendet att höra om någons tyngd ger det mig en stark känsla av liv. Av tacksamhet. Av ödmjukhet. Av gemenskap. Av samhörighet. Och trygghet och tillit till samtalets läkande kraft. Och tillit till mig själv, för att se andra klara av att gå igenom svåra perioder stärker mig att även jag klarar det.
Så tack, alla som ger och tar emot om det svåra i livet.

Förhandsnyhet

En liten spännande förhandsnyhet är att jag just i dagarna tillsammans med ett nytt förlag väljer illustratör till min nästa barnbok som kanske kommer till våren <3

Detta brev hoppas jag fått dig bli nyfiken på vad mindfulness kan göra för dig. Och hur du närmar dig mörkret i ditt och andras liv. Ta väl hand om dig! 

Varma hälsningar

Maja Öberg

Mindfulnessinstruktör och författare

Gröna Husets hemsida
Facebooksida
Skriv upp dig på nyhetsbrevet
Gratis mindfulnessövningar
Övning att göra i förskolan med barnen
Gröna Husets youtubekanal
Mindfulnesspodden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.