Tänk mer positivt! Hur lätt kan det vara……..

Det låter ju lätt!? Om vi ändrar våra negativa tankar till mer positiva blir vi gladare och mår bättre eftersom de påverkar våra känslor och hur vi mår. Vi läser om det överallt och ser hur bra det är, ändra dina tankar så mår du bättre…..

Men hur lätt är det egentligen?

Vi tänker runt 65 000 tankar per dag. Det är hisnande många! Hur ska man kunna ändra de? Dessutom är runt 95 % av dagens tankar ungefär samma som igår. Då lär det ju va ännu svårare att ändra på de. De har redan stampat upp sina banor i hjärnan.
window-view-1081788_1920

Ja, det är inte plättlätt att börja ändra sina tankar. Men det kan vara en befrielse.

Tänk dig själv, vad dyker upp i huvudet när du ser dig själv i spegeln? Är det negativa tankar? Vore det inte härligt att kunna se och tänka på det vackra? Det som vi omkring ser om dig som det speciella med just dig!

Inom mindfulness har vi inga mål om att ändra på våra tankar. ”Det är som det är”, och det gäller även tankarna. Men vi tränar oss i att bli medvetna om vad som händer i huvudet. Vi blir uppmärksamma på vad vi egentligen tänker. Vi lär oss att uppmärksamma det i meditationerna, och när vi tränar på det blir vi även bättre på att upptäcka våra tankar utanför mindfulnessövningarna.

Och när vi upptäckt våra tankar händer något magiskt. Vi är inte längre ett med tanken. Vi får ett litet mellanrum. Typ såhär: jag tänker en tanke om att jag ser trött och sliten ut. I det där mellanrummet mellan dig och tanken finn en möjlighet att vända om. Jag är kanske nyvaken och trött, men glittrar det inte lite i ögonen där? Eller se mitt härliga leende?

Inom mindfulness har vi inga mål om att ändra på våra tankar. Men mindfulnessträning ger oss möjlighet till det om vi vill. Om vi inte vill det är det helt okej, medvetenheten om våra tankar är ändå värdefull. Till exempel kan vi se att många av våra tankar är upprepningar av det andra människor sa till oss som barn. ”Du äter så långsamt”, ”du är så blyg”, ”du skriver så slarvigt” eller vad det nu kan vara. Och den medvetenheten i sig kan vara skön. Det behöver ju faktiskt inte vara så idag.

silhouette-683751_1280

Ett eget exempel från mig, jag har ju varit sjuk av utmattningssyndrom. Då blir kroppen riktigt trött och sliten. Mycket ont, lite ryckningar och andra konstigheter. Före jag gick in i väggen hade jag dessutom spänningshuvudvärk i många år. Dessutom mycket ont av foglossning av graviditeter, svaga muskler, ont i rygg och så vidare.

Jag har haft tankar om mig själv att ”jag är så sjuk, jag är så skör”.

Men faktum är att jag är inte det längre. De mesta symtom från utmattningen är borta, jag har tränat upp mig så jag piggare och starkare, jag äter bra mat, huvudvärken är borta tack vare akupunktur och massage och så vidare. Jag är stark och frisk idag! Men jag tänkte inte så, jag såg mig fortfarande som svag och sjuk. För några veckor sedan sa min yogalärare till mig att jag ska börja se det friska i mig. Då hände något, jag skiftade i tanken och sakta men säkert kunde jag ändra tankarna eftersom jag redan hade lärt mig upptäcka de i mindfulnessträningen.

I denna gratis meditation som är väldigt kort kan du få lite koll på dina tankar och känslor. Prova den gärna.

Varma hälsningar

Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.