Våra tankar påverkar vår upplevelse av världen och livet

Tankar om tankar

Inom mindfulness övar man mycket på att lära känna sina tankar. Läs mer nedan om varför det är så bra och hjälpsamt i livet.

Våra tankar påverkar vår upplevelse av världen och livet

Vi tänker flera tusen tankar varje dygn. De flesta är ungefär samma som igår. Du känner igen det, eller hur? Det känns ju onödigt? Eller?

Vår världsbild och vår upplevelse av livet sker till stor del genom våra tankar. Våra tankar skapar spår i hjärnan. De tankar vi tänker ofta får starkare spår än de vi inte tänker så ofta. För mig känns det då som att vi måste tänka samma tankar om och om igen för att få en hyfsat stabil världsbild. Förstå vad förvirrat och spretigt det skulle bli om alla våra tankar skulle ha lika stor plats i vår hjärna. Och om varje tanke skulle vara en ny. Det vi matas med på internet, reklam osv. skulle göra oss totalt förvirrade. (Och ja, till viss del blir nog en del av oss det ändå.) Så att lära sig tänka mindre och bara nya tankar tror jag inte är bra.

Däremot tror jag det är bra att lära sig upptäcka vad man tänker lite oftare. Så man märker när de där negativa tankarna om en själv tar ett hundrade varv den dagen. För då har man möjlighet att ändra de tankarna till något mer gynnsamt. Annars blir ju världsbilden sådan att man inte duger som man är. Samma sak med oroliga tankar som mal om och om igen, de blir ju också verklighet hos en själv när man tänker på det om och om igen. Och det är inte det lättaste att bara sluta oroa sig. Men första steget är att faktiskt upptäcka de oroliga tankarna när de pågår. Då kanske man ibland kan bryta det eller i alla fall se de för va det är, just bara tankar och kanske även acceptera att de är där just nu. Tankarna.

Äkta möten

Tänk vad olika världsbilder vi har, inte konstigt att det blir missförstånd och konflikter mellan oss människor. Hur kan vi lyssna med hela oss och verkligen ta in en annans världsbild eller uppfattning? Hur kan vi öppna upp för äkta möten och samtal? Jag tror det kräver tid och nyfikenhet. Har vi tid? Vad är viktigt för dig i ditt liv?

 

 

Varma hälsningar

Maja Öberg
Mindfulnessinstruktör och författare

Gröna Husets hemsida
Facebooksida
Skriv upp dig på nyhetsbrevet
Gratis mindfulnessövningar
Övning att göra i förskolan med barnen
Gröna Husets youtubekanal
Mindfulnesspodden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.