Varje nytt andetag är unikt. Varje sekund i ditt liv är värt att levas. Är du med?

Hur blir man mer och mer närvarande?

Att öva mindfulness handlar om att bli mer och mer närvarande. Upptäcka och uppleva nuet, livet. Det som sker inom mig, tankar, känslor och kroppen likväl som det som sker utanför mig vilket upplevs genom mina sinnen, syn, hörsel, känsel och smak. Det är nuet. Livet.

Andra effekter av att öva mindfulness regelbundet är att man ser samband mellan tanke, känsla, kropp och omständigheter omkring, lättare kan acceptera saker och ting för vad de är, dömer lite mindre, får bättre koncentration, sömn, självkänsla, självkontroll, minskad stress osv. Listan kan göras lång.

Men hur gör man då? För att bli mer närvarande och få tillgång till detta inom sig?

Jo, när man övar mindfulness är det främst tre saker som leder till den ökade närvaron.

1. Meditation
I mindfulnessmeditationerna övar vi vår uppmärksamhet och närvaro på att känna vårt andetag, kroppen, se våra tankar, känslor eller fokusera på ljud. En av dessa saker eller flera samtidigt. Gång på gång återgår vi till detta trots att vår uppmärksamhet far iväg om och om igen. Det hör liksom till. Vårt sinne är skapt så. Träningen är att igen och igen återgå med uppmärksamheten till det vi fokuserade på. Koncentration, uppmärksamhet och närvaron stärks.

2. Vardagsövningar
I detta moment som görs nån gång om dagen så försöker vi vara närvarande i något vi ändå skulle gjort. Till exempel när vi tvättar händerna, äter en frukt, går till bussen eller något annat. Då tar vi in närvaron i övat upp i meditationerna och för in den i de vardagliga sammanhangen.

3. Reflektioner
Går vi i en mindfulnessgrupp är även de gemensamma reflektionerna viktiga för att få ökad insikt om övandet, samband, andra människor, oss själva, livet osv. Detta brukar vara en oväntad och uppskattad del av deltagarna. Övar man hemma kan man ta för vana att skriva ett par rader i en dagbok om hur meditationerna upplevs och eventuella insikter som trillar ner. Syftet är inte bara insikterna utan även att förlänga upplevelsen av närvaro från själva övningen.

Regelbundenheten viktigast
Görs dessa saker regelbundet så kommer effekterna med tiden. Hellre korta övningar men ofta. 2 minuter räcker gott som start! Vissa effekter kommer snabbare än andra. Men försök att inte ha några förväntningar på själva övandet. Bara en öppen nyfikenhet för varje ny övning du gör. Varje ny övning är en upplevelse. Varje nytt andetag är unikt. Varje sekund i ditt liv är värt att levas. Är du med?

Lyssna gärna på någon av dessa övningar som jag har spelat in till dig.

Lycka till!

Varma hälsningar

Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare som brinner för att öka balansen i livet, för barn och vuxna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.