5 olika typer av stress

Hej härliga du! Du har säkert hört det förr men om du är jagad av ett lejon på savannen eller har en lång att göra lista som stressar dig så är den kroppsliga reaktionen den samma.

Jag tänkte beskriva fem olika typer av stress.

  1. Fysisk stress

Denna stress handlar om att överleva. Det är den stress vi utsattes ofta för när vi människor formades. Risken att dö var ganska stor om vi inte reagerade blixtsnabbt med att fly eller kämpa. Musklerna och hjärnan får alla resurser och sen sker en naturlig återhämtning.

  1. Existentiell stress

Denna stress handlar om att känna mening med livet, hitta sin livsuppgift, tankar på döden, rädslor och så vidare. Denna stress kan uppta mycket av vår tid och hindra oss i själva livet. Detta är stora frågor som handlar om mig som individ.

  1. Global stress

Krig, miljöförstöring, tron på ett trygg framtid för barn och barnbarn. Är jag säker? Dessa frågor kan stressa oss enormt mycket. Detta är stora frågor som handlar om jorden, universum och oss alla.

Gemensamt för existentiell och global stress är att vi har ganska lite inflytande över detta. En känsla av maktlöshet är vanlig.

  1. Social stress

Detta handlar om att höra till en grupp och känna gemenskap. Vi har många normer som vi dagligen följer för att försöka passa in. Att bryta normer skapar ofta stress, både hos den som bryter normen och de som ser på.

  1. Tidsstress

Att inte hinna, att prestera bättre, att aldrig komma ikapp… Det är ofta detta vi tänker på när vi pratar om stress. Att ha en lång att göra lista triggar hjärnan när vi bockar av något. Det driver oss till att alltid göra en sak till. Och en sak till.

Olika stress – samma reaktion i kroppen All olika stress ovan visar sig likadant i kroppen med ett stort påslag av stresshormoner vilket ger olika fysiska och psykiska symtom. För att må bättre behöver vi bryta stressen och återhämta oss. Återhämtningen är jätteviktig. Annars byggs det upp och byggs upp och byggs upp. Till slut är din kropp inställd på stressläge jämt och du får svårt att koppla ur det. Då är man nära att det plötsligt tar stopp. Utmattningssyndrom. Då tvingas du till återhämtning…
I nästa nyhetsbrev från Gröna Huset kommer jag skriva om hur man kan hantera de olika typerna av stress och vad återhämtning kan vara.

Till dess, fundera gärna på, när och hur återhämtar du dig?

Varma hälsningar
Maja Öberg

Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare som brinner för att hjälpa barn och vuxna att få balans livet.

Min bok Pluttens mindfulness kan du köpa av mig för 150 kr (+inkl frakt), då får du den även signerad. Mejla mig din beställning.

Onsdagen den 4 oktober börjar en mindfulnesskurs i Väsby med 7 träffar. Du som är med i Svenska kyrkan får det fantastiska priset 250 kr för alla gånger inklusive en bok med cd-skiva. Gruppen leds av mig. Mer info och anmälan finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.