”Balans kommer inifrån”

Det är mitt budskap i logotypen. Många av oss strävar efter balans mellan jobb/privat, aktivitet/återhämtning, nyttig/onyttig mat och så vidare, men vad är målet och hur kommer man dit egentligen?

Vad är balans?

Ja, vad är det vi strävar efter?

Balans är när vi har lagom mycket aktivitet/vila, äter mat som är bra för oss, är medveten om våra tankar och känslor och förändrar de som inte är bra för oss, när vi ger av oss själva men också fyller på så vi inte blir tömda.

Hur känns det när vi har balans i livet?

Till exempel så orkar vi med det vi väljer att göra, vi håller oss friska, vi har större marginaler att hantera oförutsedda saker som händer, vi känner att det mesta går ganska lätt, även när det kommer motgångar, vi tar oss tid för det vi tycker är viktigt och roligt, vi är snällare mot oss själva och mot andra och vi känner oss mer tillfreds med livet.

Kan man ens uppnå balans?

Nja, kanske inte på alla områden samtidigt. Men på flera områden och absolut mer än idag. Jag tror vi är många som är obalanserade på grund av hur vårt samhälle ser ut. Vi blir matade med negativa nyhetsrapporter, vi har för lite tid åt att ta hand om oss själva, många kämpar med att de vill ha mer tid med barnen, vi har för mycket tid med våra skärmar, vi äter mat som inte är bra för oss, vi har höga krav och förväntningar på oss och vi stressar och oroar oss för mycket och så vidare.

Om man nu får balans, stannar man där för evigt?

Saker och ting förändras ständigt och är vi inte närvarande med oss själva är det lätt att hamna i obalans igen.

balance-110850_1280Hur gör jag då för att få mer balans i livet?

Balans för dig är inte balans för mig. Vi har olika nivåer och behov och jag kan inte tala om för dig vilka förändringar du behöver i ditt liv. Du behöver fråga dig själv. Och sen lyssna på svaret.

Det är det jag menar med ”Balans kommer inifrån”. Det är när du lyssnar inåt, ger dig själv tid att vara med dig själv som du upptäcker vad du behöver och inte behöver. Vad du mår dåligt eller bra av. Vad du behöver förändra för att må bättre.

Om du övar mindfulness eller på annat sätt kommer nära dig själv och ger dig själv tid och utrymme att bara vara så kommer du att upptäcka vad just du behöver för att få balans i ditt liv.

Efter en kurs i mindfulness kan en person förändra saker i sitt liv för att stressa mindre. En annan kan se till att göra roliga saker med sina vänner. En tredje kan börja träna. En fjärde kan skapa skärmfri tid för sig själv. En femte börjar måla. En sjätte lär sig säga nej. Och så vidare. Vad behöver just du?

Du har makten att förändra ditt liv. Ingen annan. Ta den makten! Förändring sker (oftast) i små steg, det behöver inte vara omvälvande stora förändringar. Om du får tankar som ”jag har inte tid att träna/meditera/måla” så försök se det för vad det är, bara tankar. Kanske de inte är sanna? Även om det känns så.

Blir du nyfiken att prova på en enkel mindfulnesskurs hemma från soffan? Boka upp dig på e-kursen ”Smaka på mindfulness” som startar i januari. Läs mer här.

Med detta önskar jag dig en fin julmånad. Och kom ihåg, oavsett om det blir som du tänkt dig eller inte så var snäll mot dig själv!

Varma hälsningar

Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör som brinner för att hjälpa dig till mer balans i ditt liv.

För vardaglig inspiration till balans, ”gilla” Gröna Husets Facebooksida.

Inspiration kring mindfulness i förskolan, skriv upp dig på nyhetsbrevet ”Förskolans andningspaus”:

För månatlig kunskap, inspiration och erbjudanden kring balans, skriv upp dig på Gröna Husets nyhetsbrev.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.