Vad har dina tår att säga dig?

Vet du ens hur dina tår känns? Förutom om du gör illa de vill säga.

Vår kropp signalerar till oss hela tiden. Om vi har ont någonstans eller något inte känns bra så finns det alltid ett skäl till det, även om vi inte förstår varför. Ibland försvinner det av sig själv, ibland är det kvar så länge att vi inte längre märker det. Vi tror det är såhär det ska kännas.

Många av oss inklusive jag själv väljer att ignorera obehag. Ofta omedvetet för vi har inte tid att känna efter, ta reda på eller analysera vidare. Till slut slutar vi känna signalerna från kroppen och det är då risken för utmattning blir stor för vi vänjer oss och slutar känna varningssignalerna.smaka på mindfulnessNär vi övar oss i mindfulness får vi även lära känna vår kropp. Kroppsscanning är en central meditation i mindfulnessträningen och det finns många goda skäl till det.

1. När vi stannar så länge i kroppen och lägger märke till hur den känns så lär vi oss om vår egen kropp. Jaha, såhär känns knät idag, och magen och såvidare. Det ger värdefull information även om allt känns bra. För om vi känner ”ah, såhär känns min fot idag, lite kall, lite pirr i tån och inget i hälen” eller vad det nu är just den gången så lär vi oss också märka när något väl är knasigt.

2. När vi flyttar vår uppmärksamhet mellan de olika kroppsdelarna slappnar vi ofta av. Även om det inte är syftet blir det ofta så ändå. Till exempel somnar många under kroppsscanning just för att det är en så avslappnande meditation.

3. När du flyttar uppmärksamheten mellan de olika kroppsdelarna lär du dig att styra din uppmärksamhet. Fokusera, släppa, fokusera på nästa och så vidare. Då blir vi även bättre på att släppa saker sen när vi inte mediterar och det kan vara guld värt!

4. När vi uppmärksammar vår egen kropp så länge så ägnar vi den vår tid och uppmärksamhet. Då visar vi för oss själva att vi är viktiga. Vad vi känner och upplever är viktigt och värdefullt. Hur än upplevelsen är!

5. Vi får lättare kontakt med vår kropp även efter meditationen och uppfattar kroppens signaler tydligare.

rest-52495_1920Så, om du inte gjort det än, prova ikväll när du ska sova. Gå igenom kroppen del för del. När tankarna far iväg och du upptäcker det så tar du vänligt tillbaka uppmärksamheten till din kropp och fortsätter där du var.

Lycka till med ditt utforskande i kroppen!

Varma hälsningar

Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör som brinner för att hjälpa stressade barn och vuxna att få balans i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.