Det tog mig ett år att ”tappa hakan”

Ni vet uttrycket i avslappningar ungefär såhär ”slappna av i käken och känn hur hakan sjunker ner”…

Jag har hört det så många år i avslappningar efter träning, i meditationer och så vidare. Olika sammanhang. Men aldrig förstått det. För min haka har aldrig sjunkit ner. Jag kunde ju gapa om jag ville att den såg nedsjunken ut, men inte slappna av så hakan faller ner av sig själv.

Inte förrän jag började meditera. Det tog mig ett år av dagliga meditationer och plötsligt mitt i en meditation hände det. Jag kände hur käkarna slappnade av och hakan sjönk ner lite. Det blev ett naturligt mellanrum mellan mina tänder och mellan mina läppar.

Det kanske är ovanligt att det tar såhär lång tid men jag vill visa på att det kan ta olika lång tid och att spänningar som vi byggt upp under många år kan ta lång tid att lösa upp.

headache-1557806_1280Mindfulness hjälper våra muskler att slappna av på två olika sätt.

Dels den direkta avslappningen i meditationerna när vi lägger oss ner och vilar. Vi riktar vår uppmärksamhet på kroppen och  även om vårt syfte inte är att slappna av i musklerna så blir ofta resultatet så när vi uppmärksammar vår kropp. Men det är inte alltid det blir så, ibland känner vi inte ens om vi är spända eller avslappnade.

Det andra sättet är genom att vi blir medvetna om våra spänningar genom mindfulnessträningen. Den medvetenheten gör att vi kan göra förändringar i våra liv (om vi vill) för att slappna av mer och må bättre.

Parallellt med de dagliga meditationerna så yogade jag också och gick på massage och healing. Några månader efter at jag ”tappade hakan” så ”tappade jag också huvudet” under ett yogapass när jag va framåtfälld. Huvudet bara hängde där och dinglade, jätteskönt! Och nu försöker jag få till mer avslappning i pannan och runt ögonen där jag fortfarande spänner mig mycket.

aware-1353780_1920Många av oss går med mycket stressrelaterade spänningar. En del kan säkert lösas upp enkelt, men en del kräver lite mer omtanke och tålamod. Meditation och mindfulness kan hjälpa dig att komma igång med detta.

Varma hälsningar
Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör som hjälper barn och vuxna till mer balans i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.