Vad är skillnaden på meditation, mindfulness, visualisering?

Det finns tusen sätt att meditera. De fyller olika funktioner. Jag tänkte berätta om vad mindfulnessmeditationer gör med oss och ett par andra sätt att meditera.

I mindfulnessmeditationer övas närvaron men också mycket mer

När man övar mindfulness är meditationer en väldigt stor det i det. I mindfulnessmeditationer är syftet i princip aldrig att förändra något. Syftet (om man nu kan kalla det för syfte) är att utforska det som är, just nu. Men mindfulnessmeditationerna är mer mångfacetterade än så. Detta händer när man gör olika mindfulnessmeditationer:

  • Tränar upp koncentrationsförmågan, kan hålla koncentration längre stunder och även aktivt rikta sin uppmärksamhet dit man vill.
  • Lär känna sin kropp, mer och mer finstämt.
  • Lär sig mer om sina känslor, hur kommer de, varifrån, hur mattas de av, vad kommer sen. Fler nyanser av känslorna.
  • Lär känna sina tankar. Vilka tankar kommer om och om igen, vilka försöker jag bli av med, vilka gillar jag, är det tankar som är snälla eller dumma mot mig, dömer jag andra, osv. Man får distans till sina tankar, ”jag är inte vad jag tänker”, ”mina tankar är inte alltid sanning”.
  • Man lär sig om sambanden mellan tanke, känsla och kropp. Vad triggar vad osv.
  • Man lär sig hantera stress på ett mer medvetet sätt och lär sig aktivt sänka stressnivåerna i kroppen.
  • Man får lite lättare att inte döma, släppa taget, acceptera, inte sträva, osv. Man övar också upp sin nyfikenhet.
  • Man blir mer nöjd.

Aktiv men avslappnat sinne

I mindfulnessmeditationer är man ganska aktiv men med ett avslappnat sinne som bara observerar. Lyssnar man på en guidad meditation så följer man instruktionerna om det känns bra och till exempel flyttar sin uppmärksamhet från foten till underbenet, letar nyanser i sitt andetag eller observerar sina tankar.

Inom mindfulness övar man också på något som heter öppen medvetenhet. Då riktar man inte uppmärksamheten på något särskilt, utan på det som kommer till en. Kanske hur andetaget känns, sen kom nån tanke, sen hördes något ljud, sen blev somnade benet, eller vad det nu kan vara. Då tar man bara emot detta utan att trycka bort något eller hänga upp sig på något. Bara låta det passera när det självt är redo för det.

Vanlig meditation

Denna öppna medvetenhet leder oss till den enklaste (inte för det lättaste) varianten av att meditera. Vanlig meditation kanske man skulle kunna kalla det. Att bara sitta med sig själv och observera det som sker. Vill man ha hjälp här kan man rikta uppmärksamheten mot ett ljus, ett mantra eller något annat som hjälper en att hålla sig närvarande.

Vårt sinne är liksom skapt för att distraheras och tänka, så hur vi än mediterar kommer vi alla dras iväg med våra tankar/känslor osv. Det som skiljer en nybörjare från en som mediterat lite längre är att den vana upptäcker detta tidigare eller direkt och återgår till det hen först uppmärksammade. En mer ovan kan dra iväg rätt långt med sina tankar. Och inget fel i det! När man upptäcker det återgår man igen. Och igen. Och igen. Och även en van drar iväg långt ibland, särskilt om man är stressad eller mår dåligt av andra skäl.

Visualisering då, vad är det?

Ett annat sätt som ofta kallas meditation är visualisering. De kan också gå ihop i varandra. Visualiseringar har ofta olika syften. Till exempel att ändra vår sinnesstämning till lugnare, gladare, piggare eller något annat. Det kan även ha till syfte att förbättra våra relationer, trivas bättre på jobbet, minska ångest osv. Detta fungerar ofta väldigt bra. Det man gör är att med ett avslappnat sinne, precis som i meditation, lyssnar till en övning och följer instruktionerna. Här är instruktionerna mer att i sin fantasi föreställa sig saker. Till exempel hur du sitter på en varm strand och låter värmen fylla dig med energi, eller hur du kan släppa taget om saker genom att låta de flyta iväg på löv i en bäck, eller föreställa dig att något du är nervös inför går väldigt bra.

Ibland används visualisering i mindfulnessövningar på olika sätt. Främst för att fånga känslan av andetaget eller lugna oss i början. Kanske genom att föreställa oss att andetaget är som vågor på en strand eller hur vi kan andas ut oro och andas in lugn.

Vad passar dig bäst? Prova dig fram

Det finns långt många fler meditationstekniker än dessa. Dessa tre använder jag mig av regelbundet på olika sätt. Och det är viktigt om man lyssnar på en guidad meditation att personen du guidas av känns trygg för dig och att du litar på personen. Det är därför så många vill ha övningar från den kursledare man har i mindfulness, för den känner man ju redan och antagligen byggt upp ett förtroende för.

Tips för dig som vill öva mindfulness

Här kan du lyssna till några mindfulnessmeditationer som jag spelat in.

Här är en mindfulnessmeditation som jag gjort med inslag av visualisering för att öka kärleken till dig själv.

Här är ett meditationspaket med nio mindfulnessmeditationer och en visualisering som du kan köpa.

Hoppas jag klargjort lite nu, fråga mig gärna om du undrar mer kring olika typer av meditation. Du får gärna vidarebefordra detta till någon du tror skulle uppskatta det.

Med detta önskar jag dig en fortsatt härlig dag!

Varma hälsningar

Maja

Diplomerad mindfulnessinstruktör och författare som brinner för att hjälpa barn och vuxna till mer balans i livet.

https://gronahuset.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.