Tre saker du behöver för bra återhämtning

I Gröna Husets en tidigare bloggpost skrev jag om att ”Balans kommer inifrån” och vad balans är.

För att ha balans i livet, både fysiskt och mentalt är det jätteviktigt med balans mellan aktivitet och vila. Vi är mycket igång i vårt samhälle idag och dessutom ganska ofta stressade.

Det innebär att de flesta av oss aktivt behöver fokusera på att få in mer återhämtning för att få mer balans.

Det finns många olika saker som ger oss återhämtning och på olika sätt. Dessutom kan det vara olika för dig och för mig. Men vissa saker är viktiga för oss alla. Framförallt tre saker:

  • Sömn
  • Vaken vila
  • Motion

För det första är det givetvis sömn. Att sova bra och tillräckligt länge är faktiskt jätteviktigt för vår hälsa. Kroppen läker och rensar ut då. Det är dessvärre ofta en av de första sakerna som störs om vi har för mycket stress i vårt liv. Så att främja en god sömn är viktig.

För det andra är det vaken tid då hjärnan får vila. För under sömnen vilar inte hjärnan. Den sorterar, lagrar och bearbetar för fullt. Men när vi är vakna och vilar hjärnan till exempel genom meditation, titta in i en brasa, vara i naturen, måla, träna och så vidare får hjärnan en vila som gör att vi sedan kan vara skärpta, fokuserade, närvarande och så vidare. Vi behöver den vakna vilan för att ladda hjärnan emellanåt. Jag kan inte beskriva vad som händer så exakt, men effekterna är tydliga i forskning. Framförallt bristen på denna vila för hjärnan kan leda till utmattningssyndrom.
Här är alla närvarande skärmar en stor bov tror jag. För man kan tycka att det är avkopplande att kolla facebook eller se en serie, men för hjärnan är det tvärtom, det är hårt arbete med att snabbt byta fokus från det ena till det andra och mycket att bearbeta.

Det tredje som är motion tror jag att andra kan inspirera dig bättre om än just jag ; )

Det finns mycket annat som kan ge just dig återhämtning, prova dig fram och se vad du mår bra av. Men dessa tre saker bör finnas i varje människas liv varje dag för att ha en hälsosam balans. Sömn, vaken vila och motion.

Kanske ska du prova att fokusera på dessa tre saker under julledigheterna detta år? Gör det i så fall med ganska låga krav, med en nyfikenhet och varsamhet med dig själv. Och se vad som händer och hur du mår.

Här kommer ett exempel på vad du kan prova:

  • En timmes skärmfri tid före du ska gå och lägga dig
  • Att sitta i 5 minuters tystnad varje dag (eller lyssna till denna meditation)
  • Att promenera 10 minuter om dagen

Och om du inte håller det du satt upp för dig själv, döm dig inte. Var snäll mot dig själv. Tacka dig själv för att du provade, fundera på din motivation kring detta och prova igen. Det kan ta tid med nya vanor.

Om du vill lära dig mer om hur mindfulness kan hjälpa dig till mer balans i livet tycker jag du ska ge dig själv denna julklapp E-kursen ”Smaka på mindfulness”! Där får du på ett lätt och bekvämt sätt lära dig mer om mindfulness och även prova på, inte mindre än nio olika meditationer.

Med detta vill jag önska dig en fantastiskt god jul och ett ännu mer närvarande år, 2017!

Varm kram till er alla!
Varma hälsningar Maja Öberg

Diplomerad mindfulnessinstruktör som hjälper barn och vuxna till mer balans.

För vardaglig inspiration till balans, ”gilla” Gröna Husets Facebooksida.

Inspiration kring mindfulness i förskolan, skriv upp dig på nyhetsbrevet ”Förskolans andningspaus”:

För månatlig kunskap, inspiration och erbjudanden kring balans, skriv upp dig på Gröna Husets nyhetsbrev.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.